Opis
Bio Špajzova organska crvena kinoa se koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, ili kao kaša a može biti i prilog uz povrće, mahunarke, salate i supe. Ukus joj je slatko-kiseli, kada je skuvana postaje blago orašasta.
Prirodno ne sadrži gluten pa je mogu jesti osobe koje boluju od celijakije. Takođe je pogodna za vegane i vegetarijance posebno jer sadrži kompletne proteine – oni proteini koji sadrže sve esencijalne aminokiseline. Prirodni je izvor gvožđa, fosfora, vitamina E, B2 i B3 i bogata je dijetnim vlaknima.
Ova „žitarica“ (pripaja se žitaricama jer se na isti način gaji i priprema, a inače je seme biljke) vodi poreklo sa velikih nadmorskih visina Anda, i dugo je bila osnova ishrane Inka.
Priprema: U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju dobro oprane kinoe i sačekati da zavri. Kada zavri smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 do 20 minuta (sve dok se klica ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana. Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je pripremati uz druge namirnice. Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i poslastica.
Nutritivne informacije u 100 g proizvoda:
Energetska vrednost: 1539 kJ/ 368 kcal
Masti: 6,1g ; od kojih zasićene masne kiseline: 0,71g;
Ugljeni hidrati: 57,1g; od kojih šećeri: 1,34 g
Proteini: 14,1 g
Vlakna: 7g.
Zemlja porekla: Peru.
Recenzije
Još nema komentara.