Opis
Organska melasa je sirup od šećerne trske, koji nastaje kao sporedni proizvod u proizvodnji šećera. Melasa je zaslađivač koji se koristi kao zdrava zamena za šećer. Ima svojstven miris i slatkast ukus. Upotrebljava se još i u proizvodnji alkoholnih pića (ruma), i kvasca.
U krajnjem proizvodu – kristal šećeru, nema vitamina ni minerala koji su izvorno prisutni u biljci, dok je ovaj tamni, gusti sirup pored šećera (kojeg ima oko 50%, a najviše saharoze), bogat i drugim hranljivim sastojcima. Melasa sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor.
Nutritivne i informacije u 100 g proizvoda:
Energetska vrednost: 290 kcal
Ugljeni hidrati: 75 g; od kojih šećeri: 55 g
Kalijum: 1464 mg
Magnezijum: 242 mg
Gvožđe: 4.7 mg
Kalcijum: 205 mg
Zemlja porekla: Paragvaj.
Recenzije
Još nema komentara.