Opis
Hladno ceđeno nerafinisano laneno ulje je dobijeno postupkom hladnog ceđenja neoljuštenih, sirovih semenki žutog lana na savremenim pužnim presama. Ulje lana je najbogatiji prirodni izvor alfa-linolenske kiseline (ili ALA). U pitanju je esencijalna aminokiselina, što znači da naš organizam nema mogućnost njenog stvaranja, već je unos hranom jedini put ulaska ove masne kiseline. Dugotrajan unos polinezasićenih omega-3 masnih kiselina u koje spada ALA štiti srce i krvne sudove.
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz puno faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa u ukusa karakterističnog za sirovinu i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije. Hladno presovano ulje se dobija mehaničkim ceđenjem semena. Tako dobijeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.
Upotreba: laneno ulje se može koristiti kao salatno ulje ili se može piti 1-2 supene kašike dnevno. Zbog osetljivosti omega-3 masnih kiselina, laneno ulje je najbolje držati u frižideru, u originalnoj ambalaži, van izvora toplote i sunčeve svetlosti. Nije pogodno za termičku obradu, jer se uništavaju polinezasićene omega-3 masne kiseline.
Alergeni: može sadržati koštunjavo voće i susam u tragovima.
Zemlja porekla: Srbija.
Recenzije
Još nema komentara.