Opis
Slavuj propržena (ili poparena) heljda se dobija od pažljivo odabranog zrna heljde. Zrno prolazi višestepenu proceduru čišćenja i obavezno ispiranje pre poparivanja. Heljda je žitarica koja prirodno ne sadrži gluten. Prirodni izvor proteina, a bogata je i vlaknima. Lako se priprema i odličan je prilog uz razna jela od povrća ili mahunarki.
Veoma je dobra za vegetarijance jer sadrži min. 10 % proteina, a izvor je i esencijalne aminokiseline lizina. Heljdina kaša je tradicionalan doručak u severnim zemljama, jer greje i daje puno energije.
Priprema :
1. Isperite heljdu kroz sito.
2. Prelijte vodom u srazmeri 1: 1,5
3. Kad voda proključa , smanjite vatru, poklopite i kuvajte na tihoj vatri jos 15min. dok heljda ne upije svu vodu.
4. Ako želite da zrno bude još mekše, sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno koliko sami procenite da je dobro.
Nutritivne informacije u 100 g proizvoda u suvom stanju:
Energetska vrednost: 1536 kJ/ 367 kcal
Masti: 3 g ; od kojih zasićene masne kiseline: 0,44 g
Ugljeni hidrati: 71,3 g; od kojih šećeri: < 1 g
Proteini: 12,5 g
Vlakna: 8,9 g.
Zemlja porekla: Rusija.
Recenzije
Još nema komentara.