Opis
Čaj od korena maslačka se upotrebljava kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa. Takođe podstiče i izlučivanje mokraće, ali i olakšava pražnjenje creva.
Sveži listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi.
Hemijski sastav korena korena maslačka: gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati i pustiti da ključa 5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.
Recenzije
Još nema komentara.