Opis
Jezgro koštice kajsije je prirodni izvor vitamina B17 (ili amigdalin). Amigdalin je supstanca oko koje postoji dosta polemike da li je delotvorna protiv ćelija kancera.
U slučaju vitamina B17 jako teško je napraviti granicu između leka i otrova. Ono što je sigurno je da se u ćeliji u prisustvu enzima betaglukozidaze razlaže na glukozu, benzaldehid i veoma jak otrov: HCN ili cijanovodonik. Zato i postoji ograničenje u unosu na maksimum 30 jezgra dnevno kod odrasle osobe prosečne visine i težine. Vitamina B17 ima i u semenu drugog voća poput jabuke, maline, šljive…
Jezgro koštice kajsije je prirodni izvor gvožđa, fosfora i kalijuma. Sličnog je ukusa kao i sirovi badem, pa se može i koristiti na sličan način – kao dodatak užini, salati ili doručku na bazi muslija ili žitarica.
Napomena: izražena cena se odnosi na 100g proizvoda.
Recenzije
Još nema komentara.