Opis
Amarant je žitarica koju vodi poreklo iz Južne Amerke – iz oblasti u kojima su živeli Asteci. Prirodni izvor proteina, a odlikuje ga i visok sadržaj vlakana. Ne sadrži gluten, pa je pogodan za osobe koje boluju od celijakije. Naročito se preporučuje trudnicama i dojiljama, bebama i maloj deci, kao i fizički aktivnim ljudima. Amarant sadrži i lizin, aminokiselinu koja je u drugim žitaricama prisutna u znatno manjoj količini.
Priprema: kuva se 1 šolja amaranta i 2.5-3 šolje vode do ključanja, a potom uz dodatak soli na tihoj vatri još 20-25 min. Odličan prilog uz glavna jela i salate od povrća ili mahunarki.
Nutritivne informacije u 100 g proizvoda:
Energetska vrednost: 1565 kJ/ 371 kcal
Masti: 7 g ; od kojih zasićene masne kiseline: 1,5 g
Ugljeni hidrati: 65 g; od kojih šećeri: 1,7 g
Proteini: 14 g
Vlakna: 7 g
Zemlja porekla: Indija.
Recenzije
Još nema komentara.