Organsko laneno seme 500g Beyond

530,00 rsd

Šifra proizvoda: 1361 Kategorije: , Oznaka:

Opis

Organsko laneno seme je izuzetno važna zdrava hrana zbog visokog sadžaja vlakana, ulja bogatog omega-3 masnim kiselinama i fitoestrogenih antioksidanasa – lignina. Organsko seme lana se može koristiti u raznim slatkim i slanim jelima i pecivima, a najčešće kao dodatak kaši ili sličnom doručku od žitarica. Čak i sluz koja se dobije dvanaestočasovnim potapanjem semena lana u vodi pokazuje lekovita dejstva na sluznicu gastro-intestinalnog trakta.

Seme lana = riznica zdravlja

Vlakna, omega 3 masne kiseline i fitoestrogenski antioksidansi lignini su najvažniji sastojci za delotvornost lanenog semena. Vlakna koja ulaze u sastav lanenog semena ulaze su rastvorljiva i nerastvorljiva, a blagotvorna su za probavu, zdravlje creva (crevnu floru), održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola. Visok sadržaj vlakana automatski znači nizak glikemijski indeks, i sporo podizanje šećera i pa su semenke lana nezaobilazan deo svakog zdravog doručka koji će dugo održavati osećaj sitosti.

Najznačajnija omega-3 masna kiselina iz semena lana je alfa-linolenska (ili ALA). U pitanju je esencijalna aminokiselina, što znači da naš organizam nema mogućnost njenog stvaranja, već je unos hranom jedini put ulaska ove masne kiseline. Dugotrajan unos polinezasićenih omega-3 masnih kiselina u koje spada ALA štiti srce i krvne sudove.

Lignini su fitoestrogeni koji imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod hormonski zavisnih kancera. Antioksidativnom aktivnošću se smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije i genetski materijal. Lignni takođe pomažu u smanjivanju simptoma PMS-a i neugodnih simptome koji prate menopauzu.

Može se konzumirati i lanena sluz, koja se dobija dvanaestočasovnim potapanjem semenki u vodi. Sluz se nakon toga procedi i popije, a odlična je za regeneraciju želudačne sluzokože i pokretanje probave.

Važne napomene pri upotrebi: Celo laneno seme bubri u crevima, i deluje kao zapreminski laksativ – creva se pokreću zbog voluminoznog sadržaja koji je prisutan u njima. Veoma je važno da kada koristite laneno seme pijete puno tečnosti, prvenstveno vode upravo da bi ostvarili laksativni efekat.

Međutim lignini i omega-3 masne kiseline postaju dostupne tek po mlevenju semena. Opna lanenog semena je jako teško svarljiva, pa skoro da nije moguća apsorpcija ovih važnih sastojaka pri konzumaciji celog semena. Takođe, samleveno seme ne sme dugo da stoji jer se polinezasićene omega 3 masne kiseline stajanjem degradiraju, postaju zasićene i gube sva lekovita svojstva. Najbolje bi bilo da svu neiskorišćenu količinu samlevenog semena lana prebacite u dobro zatvorenu posudu i u frižider, uz napomenu da bi ga trebalo iskoristiti u što kraćem vremenu – ne duže od 7 dana.

Brand

Beyond

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Organsko laneno seme 500g Beyond“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *